Testasin kahta eri äänitiedostojen putsausohjelmaa. Materiaalina oli vanha Rubinsteinen LP-levy, joka rahisee ja paukkuu, kuten vanhoilla vinyyleillä on tapana.

Käyttämäni ohjelmat olivat WAVclean1.5 sekä Wave Corrector 2.0. Testipäivänä 15.12.2000 WAVcleanin hinta oli USD 20 ja Wave Correcotrin USD 45. Molemmista on saatavissa demoversio, joka toimii muutoin kuin täysiversio mutta äänitiedoston pituus on rajattu 100 sekuntiin tai kahteen minuuttiin.

Molemmat ohjelmat poistavat äänestä häiriöitä kohinasta LP-levyjen naarmuihin. Mitä näihin naarmuihin tulee niin molemmat ohjelmat toimivat mielestäni paljon luotettavammin kuin esimerkiksi Sonic Foundryn "VinylRestoration"- plug in (tosin testasin sitä vain muutaman minuutin).

WAVclean poistaa siis kohinaa, ritinää ja pauketta. Wave Corrector tämän lisäksi pystyy poistamaan myös vinyylisoittimen taustajyrinää (hum) mikä WAVclean-ohjelmasta puuttuu (ostettavissa erikseen omana ohjelmanaan, maksanee kai saman 20 taalaa mutta en ole varma sillä ko. ohjelma WWW-sivuineen oli kirjoitushetkellä olemassa vain japaniksi :-(.

Ohjelmien erot (karkeasti):

Ominaisuus WAVclean Wave Corrector
kohinanpoisto (filtteri) säädettävissä (portaaton) säädettävissä (-8, -14, -20 dB)
huminanpoisto (hum) ei on/off
8-bittisen äänen tuki kyllä ei
monoäänen tuki kyllä ei
muut kuin 44.1 kHz tiedostot kyllä ei
ritinöiden ja naarmujen poisto kyllä tehokkaampi kuin WAVclean
HINTA USD 20 USD 45

Wave Corrector pitää sisällään enemmän ominaisuuksia sekä mahdollisuuden käsin vaikuttaa lopputulokseen. WAVclean on toisaalta halvempi, helppokäyttöisempi ja ehkä jonkin verran nopeampikin. Lisäksi sillä pystyy "putsaamaan" kohisevia 8-bittisiä äänitiedostoja puhtaammiksi 16-bittisiksi (mono/stereo). Wave Corrector ei käsittele kuin 16-bittisiä 44.1 kHz stereo-äänitiedostoja.

Kokeilin molempia ohjelmia eri asetuksilla samaan testiäänitiedostoon. Tarkoitus oli tehdä testi, jossa varsinaisen materiaalin äänenlaatu ei muuttuisi liikaa. Siksi mukana ei ole äärimmäisyyksiin meneviä yrityksiä poistaa kohinoita ja muita häiriöitä.Wave Correctorissa käytin ritinöiden poistoon ohjelman oletusasetuksia sillä ne tuntuivat toimivan riittävän hyvin.

Lopputuloksen voit kuunnella itse lataamalla mp3-muodossa olevan testimateriaalin omalle koneellesi. Jos haluat verrata ohjelmien suorituskykyä niin tällöin älä ota mukaan viimeistä testitiedostoa (TEST_cor_filter_hum.mp3) mukaan vertailuun.

Ladattava tiedosto

TEST_orig.mp3 647 kB

Alkuperäismateriaali

 

WAVclean 1.5:

TEST_clean_20.mp3 647 kB

20% poisto

TEST_clean_40.mp3 647 kB

40% poisto

TEST_clean_60.mp3 647 kB

60% poisto

TEST_clean_00_scrub.mp3 647 kB

0% poisto scrub-optiolla (heikkotasoisia materiaaleja varten)

 

Wave Corrector 2.0

TEST_cor_noFilt_noHum.mp3 647 kB

Vain ritinöiden ja naarmujen poisto

TEST_cor_filter_noHum.mp3 647 kB

Edellisen lisäksi myös kohinanpoisto (pienin mahdollinen määrä)

TEST_cor_filter_hum.mp3 647 kB

Sama kuin edellä mutta myös huminan/jyrinän (hum) poisto

Muu materiaali

Edellinen testi antaa kuvan siitä miten nämä ohjelmat toimivat (klassisen) pianomusiikin restauroinnissa. Kevyessä ja spektriltään rikkaammassa musiikissa testitulos on aivan toinen. Huminanpoistoa ei voida käyttää lainkaan sillä tällöin äänityksistä katoaa liikaa alapäätä. Myöskään Wave Correctorin kohinanpoisto vääristää liikaa soundia (tämä voi johtua sen karkesta säätömahdollisuudesta). WAVclean pystyy kyllä poistamaan kohinaa muuttamatta perussoundia - ongelmat syntyvät kaikujen hännissä biisien lopuissa: dynaaminen kohinanpoisto tavallaan "imaisee" häntien loput ja siten niistä häviävät ylätaajuudet ennen muuta matalia taajuuksia (vähän niinkuin huonosti säädetyissä Dolby -kohinanvaimentimissa). Toisekseen WAVcleanin ongelma kevyessä musassa näyttää olevan se, että se saattaa tulkita jotkut transientit häiriöiksi eli naarmun aiheuttamiksi raksuiksi. Seuraus: ainakin yksi kantti-iskun aluke (attack) pehmeni ja pyöristyi korvin kuultavasti (materiaali oli tosin vajaa 40 minuuttia eikä muita ongelmia ainakaan ensikuulemalta löytynyt).

<< BACK
laskuri -->